"AZ A NEVED, HOGY ÉLSZ, PEDIG HALOTT VAGY"

A Sárdisi Gyülekezet szellemi állapota az utolsó idők egyházában

/Az üzenet meghallgatható: https://youtu.be/ohaUmmfypag /

Hogy jön létre az utolsó időkben a hittől való elszakadás? Ugyanúgy, ahogy Évával történt az Éden kertben. A kígyó hamis evangéliumának hatására az újjászületett hívő szelleme meghal, a lelkében viszont továbbra is elhiszi azt a hazugságot, hogy Istennel való közössége töretlen, minden rendben.

A hit tartalma az újjászületett szellemből átkerül az ítélet alatt álló, romlott lélek szintjére (Júd.19.v.).

A Példabeszédek 20;27 világosan megmondja, hogy az embernek egyetlen része van, amely kapcsolatba kerülhet Istennel és ez a szelleme (az eredeti héber szöveg alapján), nem pedig a lelke.

Az 1.Thessz.5;23 szerint az ember 3 részből áll: szellem, lélek, test (az eredeti görög szöveg alapján). A szellem és a lélek az eredeti szövegek alapján tehát nem ugyanaz, nem szinonimák, hanem két teljesen különböző része az embernek.

Jézus szavai szerint az újjászületéskor a Szent Szellem által az ember szelleme születik újjá, nem a teste és ugyanígy nem a lelke: „Ami szellemtől van, a szellem az” (Ján.3;5-6). A szellemünk kapja meg az örök életet, a szellemünkkel kell azonosítani magunkat az újjászületés után, nem a lelkünkkel. Az ígéreteket birtokló új szellem identitásúvá kell válnunk: „… lett az első ember, Ádám, élő lélekké; az utolsó Ádám megelevenítő szellemmé” (1.Kor.15;45).
„Test és vér (lélek) nem örökli Isten országát”. Ez csak hit által lehetséges. (1.Kor.15;50).

A hittől való szakadás tragédiája, hogy az ember elveszíti hitét a szellemi identitásában és engedi becsapni magát az által, hogy a lelkében vannak, megmaradnak vallási ismeretek és formálisan gyakorol vallási tevékenységeket.


/Az üzenet meghallgatható: https://youtu.be/ohaUmmfypag /

Ez történt meg a Korinthusi és a Galata Gyülekezetekben is. Előbbi esetében a hívők szellemi identitásukat elhagyva, lelki szinten kapcsolódtak a szolgálatokhoz (Kéfás, Pál, Apollós) és mint Krisztus testének tagjai egymáshoz is. Bejöttek a versengések, rivalizálás, megosztás. Csodák történtek, miközben emberközpontúvá vált a gyülekezet. Ezért nem szólhatott hozzájuk Pál, mint szellemiekhez (1.Kor.3;1-3). Nekik mondta szintén, hogy lelki (=nem szellemi) ember nem foghatja fel Isten Szellemének a dolgait 1.Kor.2;14).

Ebben a közösségben az erkölcsi bűnök és a feléjük tanúsított hamis tolerancia kísérte a szellemi identitástól való elszakadást és a lelki szintre süllyedést (a világ szeretete, világi életmód bejött az egyházba).

A jelenség hátterében hamis evangéliumoknak, hamis szellemek által történő hirdetését nevezi meg a 2.Kor.11;3-4. Ezek által Jézus hamis ismeretei váltak a hit tárgyává, és e hamis Jézus-ismeretek bálványimádó szellemeinek igézete alá kerültek a hívők. A lelki szinten (gondolkodás, tudás, emlékezet…) birtokolt igeismeret és erre épülő külső vallásgyakorlat „más” szellemek használatába került. Így valósult meg a kígyó tökéletes csalása, a „professzionális” álcázás. Kívülről az eredetinek tökéletes másolata, belül pedig „démonoknak lakhelye”.

„A ti gondolataitok is megrontatnak a Krisztus iránt való egyenességtől” (2.Kor.11;3). Az eredetiben a gondolatok kifejezés egyértelműen az ember szellemének a felfogóképességére utal (nem lélek), az egyenesség pedig tettetés nélküliséget jelent. Vagyis a szellemi szinten lezajló romlás létrehozza a tettetést. Nincs többé őszinte, tettetés nélküli és tiszta hit, hanem helyette tettetés van. A szellem és lélek nincsenek többé összhangban. Szellem és a vallásgyakorlat bibliainak tűnő külső formája diszharmóniában vannak. Létrejött a képmutatás, a farizeusok kovásza, amely megkeleszti az egész tésztát, amelytől Jézus féltve óvta a tanítványokat.

Ugyanerről beszél a Máté.6;22, amikor azt mondja, hogy a test lámpása a szem, vagyis a szellem. És ha a szem, azaz a szellem tiszta bennünk – az eredetiben tettetés nélküli - , akkor az egész test világos lesz. Ha a szem, azaz a szellem megromlik, akkor az egész test a tettetésnek esik áldozatul és sötét lesz. Csak a látszat az, ami megmarad. A romlottság hordozója, a szellem, az rejtve mard. A Biblia szerint a világosság feltétele tehát a tettetés nélküliség, egyenesség, őszinteség, aminek alapja a szellemben birtokolt feltámadás és örök élet, valamint ennek megfelelő szellemi önazonosság a lelki identitás helyett. E nélkül sötétség van.

A Galatáknál szintén a hamis evangéliumok okozták az igézetet. Az egyházi tekintélynek való megfelelés és a felekezeti szokások (Törvény) miatt feladták szellemi önazonosságukba vetett hitüket. Vallási gyakorlatuk visszaesett a lélek szintjére és elszakadtak Krisztustól.

A kegyelem az újjászületett szellemünk számára van meg adva és csak annak elérhető. A romlott lélek számára nincs kegyelem, hanem átok alatt van.

Az éjszaka korszaka ma már elkezdődött. A sötétség, mint sűrű köd, sebesen ereszkedik le a világra. A „menyasszony” pillái lassan elnehezülnek, eldől, és ahogy a tanítványok annak idején a Getshemáné kertben, úgy ma egész gyülekezetek szerte a világon: álomba szenderülnek.

Te ne tedd! Töltsd a lámpásodba szellemi identitásod olaját!
A feltámadott szellemeddel azonosítsd magad és ne a lelked legyen a személyazonosságod.

A témához kapcsolódó üzenet meghallgatható az alábbi linken. Nem teljesen zavartalan körülmények között és sajnos némi atrocitás kíséretében hangzott el, amiért elnézésedet és megértésedet kérem.
Nem vágtuk ki a hangfelvételből, a rögzített anyagon csak néhány percig hallható.
Meghallgatható itt:

Köszönöm türelmedet!